Blog Kategorileri

Redüktör

Redüktör Nedir?

Redüktörler, endüstride işlemek için kullanılan mekanik aygıtlardır. Redüktörler, endüstriyel makinelerde sistemin hareketinin azaltılmasında ve kontrolünde kullanılır. Aynı zamanda mekanik enerjinin güç kaynağından alınarak çıkış ünitesine hem taşınmasında hem dönüşümünde büyük önem taşırlar.

Redüktörün temel çalışma prensibi, motorunun tork çıkışının mekanik sisteme aktarılması veya mekanik sistemin çıkışının motora aktarılması olarak ifade edilebilir. 

Redüktör türleri güç aktarım sürecine katkısı açısından değerlendirildiğinde: tork ve hız arttırma, tork ve hız azaltma, hız arttırma ve tork azaltma, tork arttırma ve hız azaltma şeklinde sınıflandırılabilir.
Redüktörler, güç girişinin sabit (örnek elektrikli motor hızının sabit devirlerde olması) nedeniyle mekanik sistemin hızını ayarlamak için de kullanılabilir. Böylece redüktörlerin, sürüş sistemi boyunca, çıkış hızının kontrol edilmesinde kritik öneme sahip oldukları görülür. Redüktör böylece tork konusunda çıkışa büyük bir katkı  sağlayıp; yüksek verimlilik, gürültü seviyelerinde düşüş, soğutma ihtiyacını azaltma ve enerji tasarrufu konusunda katkı sağlar .

Özetlemek gerekirse redüktörler, çalışma konumunda kararlılık ve güç aktarımında güvenliği sağlamada önemli bir rol oynar.

 


  Makale Arşivi